Waarom versturen we kerstkaarten?

By | juli 18, 2018

Het schrijven en versturen van kerstkaarten is overal ter wereld een traditie geworden. Rond de kerstperiode kopen we in grote hoeveelheden kerstkaarten in, die we versturen naar geliefde, familie, collega’s, vrienden en kennissen om ze een fijne kerst en gelukkig nieuw jaar te wensen. En niet alleen in Nederland is dit een traditie, maar overal ter wereld worden met de kerstperiode kerstkaarten rondgestuurd.

Een stukje geschiedenis

Voor zover bekend is, werden de eerste kerstkaarten al rond 1850 verstuurd, wanneer een man uit Londen kaarten laat ontwerpen waarvan hij een deel naar zijn familie en vrienden verstuurd, het andere deel verkoopt hij.

Enige tijd later, met de komst van drukkerijen in 1875 werden de eersten kerstkaarten op grotere schaal gedrukt en deze verkocht in diverse winkels. Zo ontstaat langzamerhand de traditie die nog steeds standhoudt; met kerst sturen we vrienden, familie, collega’s en kennissen een kerstgroet.

Nieuwe trends

Wat opvalt is dat door de jaren heen het ontwerp van de kerstkaarten niet veel is veranderd. Rond 1900 waren sneeuwpoppen, kerstbomen, sneeuwlandschappen en rendieren al even populair als ze dat nu zijn. Natuurlijk zien kaarten er nu wel veel moderner uit. Veel kaarten worden tegenwoordig grafisch ontworpen op computers, in plaats van met de hand getekend.

Ook kun je tegenwoordig een digitale kerstkaart sturen. Of er zelf één ontwerpen met bijvoorbeeld het gebruik van je eigen foto’s. Denk bijvoorbeeld aan een foto van jouw huisdier met een kerstmuts, zo’n foto kan gemakkelijk gedrukt worden op een kerstkaart die je naar de hele familie kunt sturen!

Dit jaar voor het eerst!

Dit jaar kun je je kerstpost heel erg voordelig versturen. Voor het eerst in de geschiedenis is namelijk een speciale decemberzegel geïntroduceerd. Deze zegels zijn veel goedkoper dan normale postzegels, zodat niemand jouw kerstpost hoeft te missen dit jaar! Deze kerstzegels zijn speciaal ontworpen, en zullen daarom ook echt iets toevoegen aan jouw kerstpost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *